Vad är surskölj och varför ska man använda det?

surkölj eanna

Surskölj kan lättast liknas vid ett naturligt balsam eller efterbehandling som du använder efter att du tvättat håret. Efter tvätt med en naturlig tvål, som exempelvis Aleppotvål, så kan håret bli basiskt och det kan ibland upplevas lite strävt. Då kan man behöva tillföra något surt som till exempel surskölj. Surskölj reglerar ph-värdet i ditt hår efter tvätt med en basisk tvål och gör det mer följsamt.

Det finns flera olika recept på surskölj och de vanligaste är baserade på hibiskusblommor, citron eller äppelcidervinäger.

Varför är surskölj så bra?

Om du vill gå över till naturlig hårvård som är snäll mot ditt hår och miljön så är surskölj ett riktigt bra alternativ till traditionella balsam eller efterbehandlingar. Sursköljet gör det lättare att få ut tvålrester ur håret, sluter hårstrået och gör det mjukt och glansigt. Ett bra surskölj vårdar håret och gör det lättare att reda ut.

Surskölj med hibiskus

Surskölj med torkade hibiskusblommor är vår favorit. Håret doftar fantastiskt efteråt och blommorna innehåller antioxidanter som vårdar håret och gör det mindre frissigt. Hibiskusblommor är dessutom fulla med aminosyror som är bra för hårtillväxten.

Så gör du ditt eget surskölj

  1. Blanda 1 tesked hibiskusblommor med 1 deciliter hett vatten. Vattnet behöver inte koka upp. Det går även bra att ta hett vatten från kranen. Använd gärna vår tesil för blommorna.
  2. Låt sursköljet dra i minst en minut. Ta ur tesilen/sila av blommorna.
  3. Om sursköljet fortfarande är för varmt så kan du hälla i lite kallt vatten tills det har lagom temperatur.
  4. Efter tvätt med Eannas Aleppotvål, fördela den avsvalnade sursköljen över hela hårbotten och över längderna. Låt sitta i minst 1 minut.
  5. Avsluta gärna med kallskölj så hårstråna sluter sig.

Köp Eannas hibiskusblommor ->

Obs! 

Om du har platinablont hår så rekommenderar vi inte surskölj på hibiskus eftersom blommorna är röda och kan eventuellt pigmentera håret. 

Tips! 

  • Tappa över surskölj i en sprayflaska och använd det som efterbehandling i håret. Spraya i handdukstorkat hår och skölj inte ur. 
  • Gör en större sats surskölj och förvara den i kylskåp. Om du är noga med hygienen håller den i ca 3-4 dagar.
  • Hibiskusblommor är jättegott som te! Blanda 2,5 dl kokande vatten med 1-2 tsk hibiskusblommor, låt dra i 5-10 minuter. Smakar härligt friskt och sötsyrligt!

Få 25% i rabatt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få 25% i rabatt på din nästa beställning, och ta del av våra senaste nyheter, produkter och tips&tricks.

Handgjord, ekologisk och certifierad

Mjukgörande
Eanna Aleppotvål

Upptäck våra mjukgörande kvalitetstvålar. De naturliga oljorna mjukgör och återfuktar känslig hy och torrt hår.

Varukorg
Rulla till toppen