Orsaker till kliande och torr hårbotten

Orsaker till kliande och torr hårbotten

Varför har jag torr hårbotten?

Torr hårbotten är en vanlig hudåkomma som kan orsaka klåda, irritation, fjällning och rodnad i hårbotten. Det kan också leda till mjällbildning och håravfall i vissa fall. Precis som med torr hud på andra delar av kroppen, är orsakerna till torr hårbotten varierande. Här är några vanliga orsaker1:

 • Kallt och torrt klimat: I kallt och torrt väder kan luften bli mycket torr, vilket kan orsaka torrhet i huden och hårbotten.
 • Frekvent hårtvätt: Att tvätta håret för ofta kan torka ut hårbotten och ta bort dess naturliga oljor.
 • Hårtvätt med hårda schampon: Vissa schampon innehåller hårda kemikalier och syntetiska tillsatser som kan torka ut hårbotten och orsaka irritation.
 • Ålder: Torr hårbotten kan bli vanligare med ålder eftersom huden producerar mindre olja.
 • Eksem och psoriasis: Dessa hudsjukdomar kan orsaka torrhet och irritation i hårbotten.
 • Överdriven användning av hårprodukter: Användning av hårprodukter som gel, spray och vax kan orsaka torrhet i hårbotten om de används för ofta eller i för stora mängder.
 • Stress: Stress kan påverka hela kroppen, inklusive hårbotten. Det kan minska produktionen av olja i hårbotten och orsaka torrhet.
 • Diet: En brist på viktiga näringsämnen, särskilt omega-3-fettsyror, kan orsaka torrhet i hårbotten.

Vad kan jag göra själv för min hårbotten?

Behandling av torr hårbotten kan innefatta användning av naturliga och återfuktande schampon och hårvård, och eventuellt användning av fuktgivande håroljor. Undvik alltför frekvent hårtvätt och uttorkande hårprodukter med tvetydiga kemikalier. Hårtvätt med varmt vatten kan också torka ut hår och hårbotten. Det är viktigt att identifiera orsaken till torr hårbotten för att kunna behandla det på rätt sätt. Om du har besvär med torr hårbotten som inte förbättras med egenvård, kan det vara klokt att söka råd från en hudläkare eller frisör för att hitta en lämplig behandling.

Varför är Aleppotvål bra för torr hårbotten och mjäll?

Aleppotvål kan vara till hjälp för personer som lider av torr hårbotten och mjäll. För det första innehåller Aleppotvål endast naturliga ingredienser, såsom olivolja och lagerbärsolja, vilket gör den mild och skonsam för hårbotten. Många vanliga schampon innehåller hårda kemikalier och syntetiska tillsatser som kan torka ut hårbotten och orsaka irritation, vilket kan bidra till torrhet och mjällbildning.

För det andra kan lagerbärsoljan i Aleppotvål ha en lugnande effekt på hårbotten. Lagerbärsolja är känt för sina antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan hjälpa till att minska irritationen som ofta följer med torr hårbotten och mjäll. Dessutom har lagerbärsolja en antiseptisk effekt som kan hjälpa till att bekämpa de bakterier och svampar som kan orsaka mjäll.

För det tredje kan olivoljan i Aleppotvål hjälpa till att återfukta hårbotten. Torr hårbotten kan orsaka klåda och irritation, vilket kan förvärra mjällen. Genom att återfukta hårbotten kan Aleppotvål bidra till att minska dessa problem.

Sammanfattningsvis är Aleppotvål en mild och naturlig tvål som kan hjälpa till att lindra torr hårbotten och mjäll. Dess naturliga ingredienser, antiinflammatoriska och antiseptiska egenskaper samt förmåga att återfukta hårbotten gör den till ett utmärkt val för personer som vill vårda sin hårbotten på ett naturligt och hälsosamt sätt.

Källor:

 1. https://www.healthline.com/health/skin-disorders/dandruff-vs-dry-scalp#dry-scalp-causes
  https://www.aad.org/public/diseases/a-z/dry-skin-causes
  https://www.kry.se/fakta/fragor-och-svar/torr-harbotten/ 

Få 25% i rabatt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få 25% i rabatt på din nästa beställning, och ta del av våra senaste nyheter, produkter och tips&tricks.

Handgjord, ekologisk och certifierad

Mjukgörande
Eanna Aleppotvål

Upptäck våra mjukgörande kvalitetstvålar. De naturliga oljorna mjukgör och återfuktar känslig hy och torrt hår.

Varukorg
Rulla till toppen