Hur vet du om en handgjord Aleppotvål är äkta och av hög kvalitet? 

Eanna Aleppotvålar

Färg

Du kan börja med att titta på tvålens färg. Den ska vara brunaktig på utsidan och grönaktig på insidan, det vill säga inte enhetlig utifrån och in. Om tvålen har en mörkare färg på utsidan, så innehåller den mer lagerbärsolja och är lagrad längre, vilket innebär högre kvalitet. 

Vilka ingredienser har Aleppotvålen?

Handgjord Aleppotvål innehåller endast olivolja, lagerbärsolja, en gnutta vatten och lut. Själva lutet försvinner i förtvålningsprocessen.

Hur stor mängd lagerbärsolja innehåller Aleppotvålen?

Desto högre andel lagerbärsolja tvålen har, desto högre kvalitet anses den ha, vilket också speglas i priset. Andelen lagerbärsolja kan vanligtvis variera mellan 4% och 60%, men det finns undantag. En tvål som innehåller 20% till 40% är generellt sett av god kvalitet. De bästa och mest hållbara Aleppotvålarna har dock en procentsats på 40% till 60% lagerbärsolja. Dessa kallas ofta lyxtvålar! Om du har en lite mer problematisk eller torr hud och lider av exempelvis eksem eller mjäll så rekommenderas en Aleppotvål med en högre andel lagerbärsolja.*

I Syrien är det vanligt att använda lägre procentsatser för tvätt av händer och högre procentsatser för tvätt av kropp och hår.

Storlek

Form och storlek kan också visa på om den är gjord för hand eller maskin. En handgjord tvål har en rektangulär form, det vill säga den är inte rund. Storleken på tvålen är vanligtvis cirka 8x6x4 cm och väger runt 200g. En handgjord Aleppotvål kan variera något i storlek, vikt och form, vilket innebär att varje tvål unik. Men gemensamt för dem alla är att utsidan är mjukt beige/brun och insidan är härligt smaragdgrön! 

Tvålmästare

Titta på tillverkaren! Kvalitetstvål kommer vanligtvis från specifika producenter som har funnits på marknaden länge. En äkta Aleppotvål är stämplad av en tvålmästare. Stämpeln anger tillverkaren av tvålen, och därför är varje stämpel unik.

Myt

Vissa säger att en äkta Aleppotvål flyter i vatten – det är inte helt sant. En nyligen tillverkad Aleppotvål kan sjunka i vatten innan den har torkat klart. Tvålen bör ges tillräckligt med tid för hinna torka efter att den tillverkats. 

*Friskrivningsklausul: Detta är inte ett medicinskt hälsoråd. Det är en rekommendation baserad på lång erfarenhet från oss som är i branschen och som använt tvålen i generationer. Om du lider av ett allvarligt hudproblem rekommenderar vi att du uppsöker en hudläkare.

Få 25% i rabatt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få 25% i rabatt på din nästa beställning, och ta del av våra senaste nyheter, produkter och tips&tricks.

Handgjord, ekologisk och certifierad

Mjukgörande
Eanna Aleppotvål

Upptäck våra mjukgörande kvalitetstvålar. De naturliga oljorna mjukgör och återfuktar känslig hy och torrt hår.

Varukorg
Rulla till toppen